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Letter to a Private Attorney
dated April 8, 1998

This is in response to your letter of March 16, 1998,
requesting confirmation that there is no per se prohibition agai nst
t he use by a Governnent contractor of resunmes of current Governnent
enpl oyees in response to Feder al agency solicitations.
Addi tionally, you request confirmation that a contractor woul d not
be prohibited from using the resunme of a Governnment enployee in
certain circunstances. As we understand it, enpl oyees’ resunes nmay
be used by bidders responding to agency solicitations to indicate
who wi || be perform ng the work under the contract if the bidder is
successful .

As you state, there are no bl anket prohibitions against the
use by a contractor or potential Governnment contractor of a resune
of a current CGovernnent enployee in a proposal to the Governnent.

When a Governnment enployee is seeking enploynment wth an
entity that is a Governnent contractor, a panoply of ethics | aws
and regulations and other restrictions could cone into play
depending on the facts of the individual case. In general,
Governnent enpl oyees are prohibited from working on official
matters affecting their outside enployer or an entity with whom
t hey are negotiating for enploynment (18 U.S.C. § 208); an executive
branch enpl oyee may not, for conpensation, represent other parties
(such as an outside contractor) before Federal agencies (18 U.S. C.
8§ 203) and may not do so even when the representative activity is
unconpensated (18 U.S. C. §8 205); after | eaving Governnent, a forner
Government enpl oyee is prohibited fromrepresenting a person, |ike
the outside contractor, back to the Governnment with respect to a
particular matter involving specific parties that the enpl oyee had
wor ked on while a Governnent enployee (18 U S.C. § 207).

There are laws and regul ations particular to the procurenent
area that could be relevant to your inquiry. Federal agencies are
restricted fromentering into contracts with Federal enployees or
conpani es substantially owned by Federal enployees (see 48 C F. R
subpart 3.6); furthernore, there are particular restrictions that
apply to enpl oyees who are involved in agency procurenments. (See
41 U S.C. 8 423 and the regulatory inplenentation of those
provisions in 48 CF. R 8 3.104.) Again, the facts of a particul ar
case could raise issues pursuant to these authorities.

The Standards of Ethical Conduct for Enployees of the
Executive Branch (Standards of Conduct) have specific rules which
could be relevant to your inquiry, depending on the facts. But
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none of the restrictions contained in those regulations would be
violated automatically were an enployee to allow a contractor to
use the enployee’s resune in connection with the subm ssion of a
proposal in response to a Federal solicitation. For exanple, an
enpl oyee woul d not have per se violated the provisions on use of
public office for private gain by allowing a potential Federa
contractor to use the enployee’'s resune wth biographica
i nformation including the enpl oyee’ s Federal enploynent.

You i nqui re whet her the use of a current Governnent enpl oyee’s
resune woul d be prohibited under certain circunstances. In the
ci rcunst ances you pose, the hypot hetical Governnent enpl oyee never
had responsibility for the subject procurenent; never had
responsibility for the contractor; did not have any role in
preparing the contractor’s proposal; does not work for the
procuring agency; and has brought to the attention of his superior
and the agency ethics official his intentions regarding the use of
hi s resunme, which contains only biographical information typically
found on a resune. Under these circunstances, a subm ssion of the
enpl oyee’s resune along with a proposal to the procuring agency
woul d not, by itself, create a violation of an ethics restriction.
The inclusion of additional facts could result in the inplication
of ethics rules. For exanple, if the enployee’'s agency concl uded
that the enployee s seeking of outside enploynent substantially
conflicted with the performance of his official duties, the agency
could take steps to address the conflict pursuant to section
2635. 603(d) of the Standards of Conduct.

| trust this guidance is useful to you.
Si ncerely,
Jane S. Ley
Deputy Director for

Gover nment Rel ations and
Speci al Projects



